Trzy gwiazdki

Three Stars, Niemcy 2010

Przewodnik Michelina to jeden z najbardziej znanych i zarazem najstarszych przewodników kulinarnych. Wyznacza on standardy oraz ocenia bary i restauracje, które warto odwiedzić.

Czas trwania:100 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Trzy gwiazdki w telewizji

Opis programu

Gwiazdki Michelina są symbolem prestiżu, kulinarnej doskonałości oraz najwyższego kucharskiego kunsztu. Pożądają ich szefowie kuchni i restauratorzy na całym świecie. Przyznanie lub odebranie tego szczególnego wyróżnienia ma ogromny wpływ na karierę, a nawet życie mistrzów kuchni. Dlatego co roku w pierwszą środę marca cały kulinarny świat z niecierpliwością oczekuje ogłoszenia werdyktu. Twórcy filmu prezentują historię charakterystycznej czerwonej książeczki. Pierwotnie przewodnik Michelina był typowym poradnikiem automobilisty, mającym ułatwić organizację podróży. Miłośnicy motoryzacji bez problemu mogli znaleźć w nim informacje o cenie benzyny, lokalizacji warsztatów naprawczych, klasie i dostępności miejsc hotelowych. Obecnie przewodnik Michelina wyznacza standardy i kierunki gastronomicznych podróży. Publikowany jest w ponad 12 krajach. Zawiera szczegółowe informacje o barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, które warto odwiedzić w poszukiwaniu wyjątkowych smaków. Zasady przyznawania gwiazdek są proste. Michelin wysyła swoich przedstawicieli do kandydujących restauracji. Inspektorzy oceniają smak, jakość, oryginalność i sposób podania serwowanych dań, wnętrze lokalu, a nawet osobowość szefa kuchni. W walce o noty przewodnika nie ma miejsca na błędy. Krytycy kulinarni nigdy się nie przedstawiają. Jednocześnie na sali może siedzieć nawet kilku kontrolerów. Gwiazdki Michelina to nie tylko prestiż i uznanie w środowisku restauratorów, ale także wymierne korzyści finansowe. Specjaliści oceniają, że jedna tylko gwiazdka przyznana przez jurorów to wzrost obrotów o 40 procent. Zdobywcy tego wyróżnienia są często sponsorowani przez wielkie koncerny spożywcze, których produkty firmują swoim nazwiskiem. Michelin przyznaje gwiazdki, ale także je odbiera. Najbardziej wstrząsającą historią związaną z utratą odznaczenia jest samobójcza śmierć, jednego z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni, Bernarda Loiseau.