W świątecznych fabrykach

Inside the Christmas Factory 2017, Wielka Brytania 2017

Autorzy dokumentu zapraszają widzów do obejrzenia miejsc, w których powstają specjały bożonarodzeniowe. Jest to okazja do przekonania się, jak powstają m.in. ręcznie dekorowane ciasta.

Reżyseria:Michael Rees

Czas trwania:70 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

W świątecznych fabrykach w telewizji

Galeria

W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • W świątecznych fabrykach (2017) - Film
  • Michael Rees

    Reżyseria

Opis programu

Film dokumentalny BBC Worldwide. Witamy w świątecznych fabrykach! To niezwykle ciekawa podróż po miejscach, gdzie powstają specjały bożonarodzeniowe. Przyjrzymy się produkcji świątecznych ciast. W 2016 r. roku Brytyjczycy zjedli np. ponad 40 milionów tych smakołyków. Poznamy, jak powstają ręcznie dekorowane ciasta - około dwóch milionów sztuk specjalnie na święta i około 150 ton cukru, którego trzeba użyć, by wyprodukować te cuda. Fabryka Park Cakes w Oldham. Na 10 akrach produkuje się 400 rodzajów ciast i deserów. Od czekoladowych smakołyków po tęczowe ciastka. Renshaw z Liverpoolu wytwarza marcepan od przeszło 120 lat. Okres przedświąteczny jest dla nich najbardziej pracowity. Święta zaczynają się, gdy ubieramy choinkę. Jak się robi delikatne bombki? Większość ozdób produkuje się za granicą, ale najbardziej wyjątkowe wytwarzają brytyjscy rzemieślnicy metodami tradycyjnymi. W zmechanizowanym i zautomatyzowanym świecie tak wiele osób bierze udział w produkcji. Zrobienie gotowego świątecznego puddingu trwało 2 godziny, 53 minuty i 50 sekund. Przeszedł przez ręce ponad 80 wykwalifikowanych pracowników. Brandy jest kluczowym składnikiem w świątecznym puddingu. Na farmie w Burrell Hill od 28 lat przetwarzają jabłka na brandy. 180 akrów tradycyjnego sadu produkuje tyle jabłek, że starczy na 20 tysięcy butelek brandy. Ten film jest bardzo zabawny, a jednocześnie pokazuje, że święta Bożego Narodzenia to cel i mobilizacja dla bardzo wielu pracujących ludzi.