Okrasa łamie przepisy Odcinek 280 - Smak mięsa z kością

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Co pokaże widzom Karol Okrasa w swojej kolejnej wyprawie kulinarnej? Tym razem wytłumaczy, jak właściwie przyrządzić mięsa z kością. Zaganiani zazwyczaj sięgamy po ładnie wycięte, czyste, pozbawione kości, skóry i tłuszczu kawałki mięsa, jak choćby filet z kurczaka, by szybko przygotować posiłek. Ale nasi przodkowie woleli piec duże kawałki mięsa z kością. Dlaczego? Bo kość nadaje potrawie lepszy smak, a mięso staje się niezwykle soczyste. Dodatkowo amatorzy mogą sobie taką kość poobgryzać ze smakiem. Nie tylko kość, ale też odpowiedniawarstwa tłuszczyku, będąca też nośnikiem smaku, dobrze chroni mięso przed wysuszeniem. Warto też je zabezpieczyć przed utratą soków, poprzez krótkie obsmażanie na patelni. To tylko przykłady porad Karola, jak otrzymać soczyste, miękkie i rozpływające się w ustach mięso. Jakie mięsa z kością przygotuje kucharz? Będzie to: stek wołowy z antrykotu z kością, podany z kolorową marchewką i ubitym masłem ziołowym oraz duszona goleń wołowa w pikantnym, korzennym sosie z puree ze słodkich ziemniaków ze śmietaną i orzeszkami.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością
  • Smak mięsa z kością