Polska na patelni

Polska 2019

Pani Janinka z Gliczarowa nad Dunajcem gotuje z pokrzyw wiosenną zupę, a z pędów sosny przyrządza syrop na kaszel. Kasia i Claudia Chwołki z Czerwionki Leszczyny podają przepis na rosół z gołębia.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Polska na patelni w telewizji

Galeria

Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program
  • Polska na patelni - Program

Opis programu

W nowym programie Food Network zaglądamy do garnków i spiżarni miłośników gotowania z różnych regionów Polski. Odwiedzimy ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i czerpią z tego dużo radości! Poznamy ich rodziny i tajemnice przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala, zdradzi sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy, ujawni recepturę swojej mamy na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku na widzów będzie czekać rozśpiewana matka z córką, które opowiedzą o zwyczajach w familokach i doradzą jak nakarmić głodnego górnika. A w Górach Świętokrzyskich dowiemy się, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku. Pani Janinka z Gliczarowa nad Dunajcem zachwala urok Tatr wiosenną porą. Dobra pogoda obliguje. Janinka zabiera wnuczkę Weronikę na zbiór młodych pokrzyw i pędów sosny w okolicy domu. Z pokrzyw gotuje dla rodziny wiosenną zupę do popicia klusek. Z pędów sosny przyrządza domowej roboty syrop na kaszel. A po wszystkim za namową wnuczki, demonstruje swój talent do tańca i śpiewek góralskich Kasia i Claudia Chwołki z Czerwionki Leszczyny, matka z córką znane na Śląsku z jodłowania i mu-zyki biesiadnej, wspominają smaki dzieciństwa. W tradycyjnym familoku odtwarzają przepis na rosół z gołębia. W zamian za pomoc przy rozpalaniu piecu, częstują zupą sąsiada Czesia. Na Śląsku nic się nie marnuje. Z pozostałych po rosole warzyw rychtują popularne kiedyś śniadaniówki. Te niewielkie przekąski w galarecie lądują na stole w pobliskim ogródku hodowcy gołębi Stanika. Biesiadują przy śpiewach