Okrasa łamie przepisy Odcinek 100 - Pieczone kurczaki na nowo
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa wyruszy w okolice Żuromina. W modrzewiowym dworku nad Wkrą, pieczołowicie odrestaurowanymprzez potomków dawnych właścicieli, Karol zaprosi na tradycyjny letni obiad. Kiedyś często były to pieczone kurczęta z młodymi ziemniakami i mizerią. Dziś, kiedy mięso kurczaka jest drugim najpopularniejszym po wieprzowinie i dość niedrogim produktem, często zapominamy, że w dawnych czasach był to luksus trafiający wyłącznie na pańskie stoły. Biedny gospodarz robił rosół ze starej kury i to tylko wtedy, gdy ktoś z domowników chorował lub dla ważnego gościa. Dziś kurczak, powszechnie dostępny i tani, trochę się nam znudził. Dlatego warto od czasu do czasu wracać do kurczaka pieczonego w całości, a nie tylko poprzestawać na popularnym kotlecie z piersi, zwłaszcza że Karol pokaże, jak w niezwykle atrakcyjny i smakowity sposób przyrządzić ten rodzaj mięsa drobiowego. Pierwszą potrawą będzie pieczony w całości kurczak, faszerowany wątróbką drobiową, warzywami i kaszą. Do kurczaka Karol poda pieczone gruszki z serem pleśniowym i sosem balsamicznym Druga propozycja to pieczony kurczak w marynacie cytrynowej, podany z komosą ryżową i młodą botwiną. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny