Okrasa łamie przepisy Odcinek 120 - Dziczyzna dla pań
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, z pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Tym razem Karol Okrasa udaje się na polowanie, biorąc na swój kulinarny warsztat mięso z dziczyzny. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że Karol Okrasa otrzymał zaproszenie od grupy młodych, polujących kobiet. Przeciętny Polak wyobraża sobie myśliwego jako mężczyznę w średnim wieku, z wąsikiemi w kapeluszu. Tymczasem poluje coraz więcej dziewczyn i wiele z nich świetnie gotuje, właśnie dziczyznę. Warto po to mięso sięgać, gdyż jest smaczne i zdrowe, w dodatku zawiera mało tłuszczu. Dziczyzna była bardzo cenionym składnikiem w staropolskiej kuchni, a dziś jest trochę zapomniana. Wiele osób nie chce jej przyrządzać z obawy, że jest trudna w obróbce. Karol stara się przełamać te mity. Pokaże kilka sprawdzonych przepisów, które przybliżą dziczyznę ogółowi widzów. Zwłaszcza że jest to mięso coraz bardziej dostępne, bo zwierzyny w naszych lasach nie brakuje. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z dziczyzny dla pań, które zaprosiły go na polowanie. Pierwsza potrawa to bigos na dziczyźnie z winem i suszonymi śliwkami. Drugie danie to hamburger z mięsa daniela z ostrym sosem i cebulą. A trzecią propozycją są polędwiczki z dzika z sosem z wina i kawy.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny