Okrasa łamie przepisy Odcinek 134 - W Wiśle na talerzu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną wyprawę do Wisły. Położona w górach Beskidu Śląskiego urokliwa miejscowość od lat przyciąga licznych turystów z całej Polski. Wisła to także rodzinne miasto, bliskiego sercom wszystkich polskich kibiców, Adama Małysza. Karol uda się na miejsce gotowania wyciągiem krzesełkowym, ulokowanym w sąsiedztwie skoczni narciarskiej i z góry przyjrzy się, co ciekawego można spotkać w Wiśle na talerzu. Znajdziemy tam owcze sery, których tradycja wytwarzania sięga przełomu XVI i XVII wieku. Pstrągi, wyhodowane w wodach Wisły, która w tamtym rejonie jest małą górską rzeczką. Ale i potrawy wykwintne - wprost ze stołu prezydenta. Jednym z najważniejszych obiektów w Wiśle jest Zamek Rezydencja Prezydentów Rzeczpospolitej. Karol przygotuje trzy dania inspirowane regionalnymi produktami. Pierwszą potrawą będzie pieczona na grillu łata wołowa podana z sałatką z bobu i wędzonym serkiem owczym. Druga propozycja to pstrąg z sałatką z kaszy gryczanej, owczego bundzu i jarmużu. A trzecia, to polędwica wołowa prezydenta Mościckiego, z sałatką z pomidorów i górskichjeżyn.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu
  • W Wiśle na talerzu