Okrasa łamie przepisy Odcinek 211 - Na kiszkę do Supraśla

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa rusza do Supraśla. To nieduże miasto, zwane też Perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku Mistrzostw Świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. I choć trudno uwierzyć, że ziemniaki upowszechniły się na Podlasiu dopiero w XIX wieku, dziś nikt nie jest sobie w stanie bez nich wyobrazić tutejszej kuchni regionalnej. Co więcej te przysmaki łączyły w sobie różne tradycje kulinarne zamieszkującej Supraśl ludności. Mieszkali tu Niemcy ewangelicy, prawosławni Białorusini, katolicy Polacy oraz Żydzi. Choć różnili się narodowością i religią, łączyła ich kuchnia. Wszyscy oni jedli te proste potrawy z ziemniaków, oczywiście różniące się nieco w szczegółach. Karol odwiedzi zwyciężczynię pierwszych Mistrzostw Świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej, pokaże widzom, jak powstaje kiszka ziemniaczana, a także zaprosi na krótką wycieczkę po Supraślu. Karol przygotuje także trzy dania. Pierwsza propozycja to wariacja na temat babki ziemniaczanej upieczonej na duszonej jagnięcinie. Druga to kiszka ziemniaczana z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. A trzecia propozycja to babka ziemniaczana na słodko z jabłkami i cynamonem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla
  • Na kiszkę do Supraśla