Okrasa łamie przepisy Odcinek 219 - Na jagody

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol opowie o jagodach. Te niewielkie leśne owoce, zbierane z maleńkich krzaczków, sprzedawane są nie tylko na bazarach i w sklepach, ale także wzdłuż niemal wszystkich dróg w naszym kraju przez całe lato. Można by je nazwać czarnym złotem naszych lasów, są bowiem wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze i lecznicze. Lista ich zalet jest niezwykle długa, więc póki można trzeba cieszyć się ich smakiem. Zbiór jagód rozsławiła w swoim wierszu "Na jagody" Maria Konopnicka. Poetka pisała, że: "jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną". Karol Okrasa pokaże, że jagody nadają się do wielu wspaniałych potraw, nie tylko słodkich. Przygotuje trzy potrawy z jagodami w roli głównej. Nie zabraknie nowego przepisu na jagodzianki, będzie też sałatka z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupa jagodowa, ale na słono z ziemniakami i okrasą.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody
  • Na jagody