Okrasa łamie przepisy Odcinek 255 - Zapomniane potrawy Lubelszczyzny
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Kontynuując swą kulinarną podróż przez Lubelszczyznę, Karol Okrasa zaprosi widzów na spotkanie z zapomnianymi potrawami regionu. Jak się okazuje, nie tylko Polacy z innych stron naszego kraju, ale nawet młodzi mieszkańcy województwa lubelskiegonie znają już dawnych potraw, takich jak golasy, zawijasy czy psiocha. A niegdyś były to przysmaki lokalnych smakoszy. Może wynika to po części z rosnącego dobrobytu, bo były to dania bardzo proste, wręcz biedne. Golasy to pamiątka czasów, gdy na przednówku nie było już mąki na ciasto pierogowe, więc farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków podawano sam lub owinięty w liście, na przykład chrzanu. A psiocha to po prostu ziemniaki zaparzane z mąką podawane z odrobiną okrasy. Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane zapomnianymi daniami Lubelszczyzny: 1/opalona psiocha z wędzoną śmietaną i serem, 2/ golasy z kaszy gryczanej z serem, 3/ zawijasy z twarogiem na słodko.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny