Okrasa łamie przepisy Odcinek 266 - Smak czarnego czosnku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na spotkanie z czarnym czosnkiem. Pochodzi z krajów Dalekiego Wschodu, choć dziś zaczyna się cieszyć coraz większym uznaniem w Stanach Zjednoczonych i Europie. Powstaje on w wyniku dojrzewaniacałych główek czosnku w określonej wilgotności, w temperaturze około 60C przez kilka tygodni. Po tym czasie okrywa główki zmienia barwę z białej na szarobrązową, a ząbki tracą wodę, kurczą się, po czym robią się czarne lub czasami granatowe. Taki czarny czosnek ma dużo ma więcej właściwości prozdrowotnych niż zwykły. Zawiera on więcej przeciwutleniaczy, ponadto ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga odporność, tak samo jak zwykły czosnek tylko znacznie bardziej. Kucharz pokaże jakie potrawy można przygotować z dodatkiem czarnego czosnku. 1/ Czarny hamburger z kaczego mięsaz czarnym sosem majonezowym, 2/ Pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku, 3/ Duszoną cykorią, humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku
  • Smak czarnego czosnku