Okrasa łamie przepisy Odcinek 53 - Piernikowa kuchnia Kopernika
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol Okrasa rusza syrenką do Torunia. To urokliwe miasto nad Wisłą słynie głównie z pysznych pierników i urodzonego tu Mikołaja Kopernika. W średniowieczu Toruń był najważniejszym ośrodkiem handlu zbożem i korzeniami, okolica obfitowała w miód. Mamy więc mąkę, korzenie i miód, czyli wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wspaniałych pierników. Pierniki pełniły wówczas rolę nie tylko słodyczy, ale były również wykorzystywane jako przyprawa, a także zagęstnik do zup i sosów. Dawne przepisy przygotuje dla Karola prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, znany w kraju badacz dziejów polskiej kuchni. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane piernikiem i dawnymi przepisami. Pierwsze danie to comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, wedle przepisu z Krakowa z XVI wieku, czyli z okresu, kiedy w tym mieście studiował nasz wielki astronom. Kolejne danie to ryba panierowana w pierniku, podana z kapustą na miodzie z korzeniamii z sosem śmietanowo - piernikowym.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny