Okrasa łamie przepisy Odcinek 69 - Kuchnia płynąca winem
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wykorzystywaniu wina w kuchni. Są potrawy, które bez wina trudno sobie wyobrazić. Trudno ugotować włoskie risotto bez białego wina, a bez czerwonego wina nie da się przyrządzić słynnych francuskich potraw: boeuf bourguignon czy coq au vin. Także w kuchni polskiej wino stosowano do marynowania mięsa, doprawiania sosów, do deserów. Wino doskonale podkreśla smak potraw i nadaje im niezwykłego charakteru. Jest też dodatkiemuniwersalnym, świetnie pasuje do ryb, drobiu, czerwonych mięs czy dziczyzny. W tym odcinku Karol Okrasa pokaże potrawy przygotowane z dodatkiem wina. Pierwsze danie to łosoś w sosie winno - owocowym z jabłkami i winogronami. Druga propozycja to złamanie przepisu na burgundzki gulasz wołowy. W wydaniu Karola będą to policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. To połączenie tradycji kuchni polskiej i francuskiej. Potrawy ocenią zaproszeni goście: polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami oraz jego kolega francuski smakosz.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny