Okrasa łamie przepisy Odcinek 98 - Kuchnia Borów Tucholskich
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa ruszy odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo, położonym obokznanej okolicznej atrakcji turystycznej, jaką jest zbudowany w połowie XIX wieku kanał Wielkiej Brdy. Obok znajduje się też największy Polsce akwedukt, czyli niezwykły most, którym górą płynie kanał, a dołem rzeka. Latem jest to wymarzone miejsce dla kajakarzy. Zaś z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko pomorskie to kraina gęsiny, a z kolei Bory Tucholskie słyną z doskonałej jakości dziczyzny i miodów. I właśnie te produkty będą stanowić podstawę przygotowywanych przez Karola potraw. Gotowanie odbędzie się w zajeździe, który latem oferuje gościom spływy kajakowe i kompleks basenów otwartych i krytych, a zimą dwa wyciągi narciarskie. A właściciel zajazdu, pan Mirek Knakowski znużonym wiosłowaniem turystom serwuje w sezonie słynną w okolicy zupę kajakarzy. W zajeździe Karol przygotuje atrakcyjne potrawy, oparte o regionalne produkty. Pierwszą będą kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. Druga propozycja to treściwa i aromatyczna zupa kajakarzy z kociołka, przyrządzona z łopatki jelenia. Jak będą wyglądać takie dania?
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny