TelemagazynOkrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 97 - Na klopsy do Iławy Karol Okrasa spotka się z badaczem historii regionu, który opowie o zwyczajach kulinarnych mieszkańców Iławy. Klopsy, kotlety i pulpety robi się tam nie tylko z mięsa, ale także z ryb i raków. Odcinek 96 - Kuchnia pachnąca ziołami Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 95 - Nogi drobiowe w kwiatach W tym wydaniu Karol Okrasa przygotuje potrawy z nóżek drobiowych. Wykorzystuje młode liście czarnej porzeczki i miodek majowy. To rodzaj słodkiego syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Odcinek 94 - Wieprzowa uczta Karol rusza w podróż do Radziwiłłowa w Puszczy Bolimowskiej. Spotka się z Leszkiem Kaweckim, który przyrządzi pyszne kotlety schabowe. Będą też policzki duszone w kiszonej kapuście i miodzie pitnym. Odcinek 93 - Grillowanie na trzy sposoby W tym wydaniu Karol Okrasa rusza w plener nad Wisłę, by pokazać, jak można urozmaicić grillowe menu. Będzie danie dla wegetarian, coś dla amatorów ryb, a także wieprzowina w nowej odsłonie. Odcinek 92 - Pieprzno i szafranno Jednym z wyznaczników dawnej kuchni polskiej była wielka ilość przypraw i korzeni, w jakich lubowali się przodkowie. Karol przygotuje dwie smakowite potrawy z dużą ilością przypraw. Odcinek 91 - Skarb mazurskich jezior Karol Okrasa zaprasza widzów nad Jeziorak - najdłuższe jezioro w Polsce. Głównym składnikiem potraw będzie wędzony węgorz. To nie tylko wspaniała zakąska, ale też doskonały składnik dań. Odcinek 90 - Niezwykłe dania z ryb Karol wyrusza do Iławy, gdzie wspólnie z przyjacielem, Grzegorzem Labudą, zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza. Na stole zagości m.in. iławski węgorz na niebiesko. Odcinek 89 - Za króla Sasa łyżką kiełbasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na dania z polskiej kiełbasy. W czasach saskich dużą popularnością cieszyła się wereszczaka - kiełbasa w ostrym sosie z cebuli i piwa. Odcinek 88 - Zdrowy smak kiszonki Tym razem Karol opowie o kiszonych produktach. Okazuje się, że kiszone warzywa są bardziej wartościowe dla ludzkiego organizmu niż produkty surowe. Najlepszym przykładem są kiszone ogórki i kapusta. Odcinek 87 - Konkurs na najlepsze piersi Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 86 - Lekko i dietetycznie z królikiem Tym razem Karol Okrasa zaprasza na lekkie i dietetyczne dania. Kucharz przekonuje, że warto sięgnąć po mięso królika. Z uwagi na walory odżywcze i smakowe powinno być obecne w diecie człowieka. Odcinek 85 - Polska wieprzowina na trzy sposoby Karol zaprasza na dania z polskiej wieprzowiny. Obecnie to najpopularniejszy gatunek mięsa w kraju. Dzięki zabiegom hodowlanym wieprzowina jest dużo bogatsza w składniki odżywcze niż 20 lat temu. Odcinek 84 - Na ryby do Rybna Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 83 - Czekolada na ostro i słono Karol Okrasa przygotowuje dania z czekoladą, ale tym razem na ostro i słono. Jego propozycje są inspirowane między innymi meksykańskim mole poblano, czyli pikantnym sosem czekoladowym z chili. Odcinek 82 - Dary z lasu i z zagrody Karol rusza na Mazury do Nadleśnictwa Jedwabno. Zaprezentuje potrawy inspirowane smakami dzieciństwa. W menu pojawi się kurczak zagrodowy, będą także grzybowe dodatki. Odcinek 81 - Zdrowe tradycje wigilijne W tym odcinku Karol Okrasa pokaże widzom, że tradycyjne polskie potrawy także mogą być zdrowe. Kucharz przygotuje smakowite dania oparte na wigilijnych produktach. Odcinek 80 - Indyk na polskim stole Karol Okrasa wyrusza do Muzeum Wsi Radomskiej. Tym razem weźmie na warsztat mięso indyka, które jest zdrowe, bogate w składniki odżywcze i lekkostrawne. Odcinek 79 - Różne oblicza kaczki Karol zaprasza na dania z kaczki - hamburgery z kaszą podane na plackach żytnich, zapiekany w glinianym naczyniu kaczy bigos oraz kebaby z cebulą i papryką, podane w tortillach z ostrym sosem. Odcinek 78 - Na stole biskupa Krasickiego Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, gdzie przygotuje dania nawiązujące do kuchni, którą znał biskup Ignacy Krasicki. Kucharz przyrządzi trzy dania z perliczki. Poprzednia 1...181920...23 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Piątek 24.05.2024 12:00 Odcinek309 TVP Kobieta Piątek 24.05.2024 16:10 Odcinek266 TVP HD Piątek 24.05.2024 18:40 Odcinek309 TVP Rozrywka Piątek 24.05.2024 19:15 Odcinek210 TVP Rozrywka Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Warszawa Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Łódź Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Opole Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Lublin Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Rzeszów Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Wrocław Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Katowice Sobota 25.05.2024 06:30 Odcinek330 TVP3 Gdańsk Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach