Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piwne plany ojców cystersów

Rafał Kamieński
Piwo firmowane przez cystersów znajduje wielu amatorów
Piwo firmowane przez cystersów znajduje wielu amatorów fot. Rafał Kamieński
Ojcowie ze Szczyrzyca chcą powrócić do tradycji sprzed czterech wieków i znów, jak przed laty, warzyć piwo przy klasztorze. Na razie na rynku dostępny jest trunek produkowany przez jeden z browarów, ale w oparciu o cysterską recepturę.

Architekci głowią się teraz jak przystosować przyklasztorne budynki z 1824 roku
do nowych celów. Browar który miałby powstać to coś a?la wrocławski Spiż. Taki mały browar może uwarzyć od 1 tys. do 3 tys. hektolitrów piwa rocznie.

Opat Eugeniusz Włodarczyk jest powściągliwy w ocenach i zaleca cierpliwość - Na razie na konkrety za wcześnie - mówi - Zmieniliśmy pokrycie dachowe i okna. Same zabudowania nie są zabytkowe, ale leżą w strefie ochrony zabytków. Prace modernizacyjne będą gruntowne. Teraz czekamy na pozwolenie na budowę.- Projektanci myślą jak rozgryźć niektóre problemy np. niskie stropy.- Oprócz małego browaru powstanie w zaadaptowanych budynkach, dom pielgrzyma Na tę chwilę na tym się skupimy - kończy opat Włodarczyk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska