Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzenie tradycyjne pod ochroną

Maciej Czujko
Pierogi ruskie podsmażane z Dolnego Śląska
Pierogi ruskie podsmażane z Dolnego Śląska Tomasz Woźny
Najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

A także najlepsza regionalna i tradycyjną potrawa kuchni dolnośląskiej - w takich dwóch kategoriach startowali uczestnicy sobotniego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
W Muzeum Etnograficznym nie tylko wybierano najsmaczniejsze jedzenie województwa, można też je było degustować. Podniebienia gości rozpieszczały więc produkty z ryby, drób, wędliny, mleko i sery. Te smakołyki można też było popijać zarówno napojami bezalkoholowymi, jak i tymi z procentami. Inicjatorem i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Na konkursie pojawili się producenci, którzy zgłosili swoje wyroby na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa. Kilkanaście z nich zostało zgłoszonych do objęcia ochroną w Unii Europejskiej. Wszystko po to, by odnaleźć wśród wielu niezdrowych i sztucznych produktów te wytwarzane metodami tradycyjnymi i zachowujące taki właśnie smak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska