- Odcinek 113 : Podróż 30. Londyn - wypad za miasto

Podróż 46. Węgry _ zakole Dunaju, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Robert zwiedza okolice Londynu. Pouczającą wycieczkę za miasto rozpoczyna od kursu londyńską taksówką do Knightsbridge, gdzie mieści się dawne schronisko dla dorożkarzy, dziś służące taksówkarzom. W XIX wieku londyńscy dorożkarze, czekając na pasażerów, żeby nie moknąć na deszczu; chronili się w pubach, gdzie strasznie się upijali. Z inicjatywy gazety The Globe założono Fundację Schronisk Dorożkarskich, w których woźnice mogli zjeść tanio i bezalkoholowo. Dziś zamiast dorożkarzy karmią w nich taksówkarzy. W schronisku Robert kupuje klasycznego sandwicza - z sadzonym jajkiem i bekonem i przesiada się do pociągu. Jedzie do Cotswolds Hills. Tutejszy park krajobrazowy - zielone wzgórza i owce na pastwiskach - urzeka angielskimi pejzażami. Z dworca Paddington jedzie się tam godzinę. W Cotswolds trzeba koniecznie odwiedzić wioskę Longborough, która szczyci się tytułem najlepiej utrzymanej wsi w Anglii. Podróżnik z Polski tu odkrywa XII - wieczny kościół, pub w dawnej stacji dyliżansów i operę w dawnej stodole. W pubie Robert zamawia Yorkshire pudding z kiełbaskami, groszkiem, puree ziemniaczanym i pieczeniowym sosem gravy. Do tego szklanka piwa ale, czyli angielska klasyka w najlepszym wydaniu! Piwo ale to jeden z symboli Anglii. Pierwotnie było warzone ze słodowanego jęczmienia bez chmielu. Dziś to ogólne określenie piw ciemniejszych, mniej gazowanych, mniej chłodzonych, zwykle niepasteryzowanych, i z beczki. Dawniej było aromatyzowane mieszanką ziół i niekiedy przypraw, dzisiaj wystarczy nieobecny kiedyś chmiel.... A jeśli chodzi o tutejszą operę, to pierwsze przedstawienia odbywały się w stodole. W latach 90. miłośnicy opery zebrali pieniądze i przebudowali stodołę na okazały gmach. Teraz bywa tu najlepsza publika. W pobliżu mają swoje podmiejskie domy Hugh Grant, Kate Winslet i książę Karol. W tej okolicy imponuje nie tylko opera, ale także wiejski sklep, gdzie można kupić angielskie wina, lokalne sery kozie, owcze i krowie (brie blue, Double Glocester z rannego i wieczornego udoju), mięso z oznaczeniem odległości miejsca produkcji, świeże szparagi, olej i sos miętowy. Na parkingu przed sklepem Robert gotuje kotleciki z miejscowej jagnięciny w sosie miętowym, do tego puree z zielonego groszku. Przed powrotem do stolicy warto obejrzeć rodzinny dom Szekspira w Stratford upon Avon. Przy okazji Robert odwiedza najstarszy pub w mieście. Garrick Inn został założony w 1594 roku. Ojciec Szekspira mógł popijać tu piwo. Najpierw ronił do kufla łzy, kiedy był rękawicznikiem i średnio mu się powodziło. Potem było już lepiej. Gdy syn zaczął odnosić sukcesy na dworze królewskim w Londynie, ojciec został burmistrzem Stratford. Stratford dzieli od Londynu godzina drogi. Już po wycieczce w gastropubie na East Endzie Robert degustuje i omawia klasyczne angielskie danie steak & kidney pudding. Anglicy podają takie dania od zawsze, niezmiennie, wbrew wszystkiemu.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×