- Odcinek 123 : Podróż 33. Zanzibar - Turystyczny raj

Podróż 4. Mołdawia _ Multi-kulti, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

ODC. 1TURYSTYCZNY RAJZanzibar na Oceanie Indyjskim jest największą wyspą archipelagu o tej samej nazwie. Od Krakowa dzieli ją 20 godzin lotu z przesiadką we Frankfurcie i Addis - Abebie oraz dwoma międzylądowaniami, w Chartumie i Dar es - Salaam. Czy warto się tak męczyć? Robert Makłowicz twierdzi, że tak, bo Zanzibar to istny raj. Miejsce wymarzone na wakacje. Turyści mieszkajątu w niedużych willach położonych wśród palm, a cudownie ciepła woda jest na wyciagnięcie ręki. Nastepnego dnia po przylocie, nad basenem, Robert przygotował kilka dań śniadaniowych w stylu suahili. Do tego soki owocowe, oczywiście ze świeżych owoców rosnących na wyspie. Miejscowi kucharze mają tu właściwie wszystko pod ręką. Przy każdej kuchni jest ogródek warzywny z przyprawami. Na matach przed jadalnią suszą się bulwy manioku, tarty kokosi oczywiście egzotyczne przyprawy. Czarni pracownicy ośrodka stołują się oddzielnie. Stołówka pracownicza to ławy pod trzcinowym dachem. Robert został zaproszony na lunch. W menu papka kukurydziana wyglądająca jak owsianka, sos, zielone warzywo kalalu, przypominające szpinak i druga papka z manioku. Lepi się to ręką, moczy w sosie i zajada. Po lunchu pora na spacer. Prosta nieutwardzona droga prowadzi do wioski o nazwie Kama. Wzdłuż drogi stoją niewielkie zabudowania i sklepiki. Wioska jest autentyczna, nie żaden skansen; domy o tradycyjnej konstrukcji, z patyków i gliny. Mężczyźni czekają na pracę; może ktoś wynajmie ich do zbioru owoców mango. Robert dotarł do miejsca o nazwie Kendwa Rocks. To kolonia domków kampingowych, które oznaczono nazwami różnych afrykańskich krajów. Jemu przypadła akurat Kenia. W domkach tylko się śpi. Prawdziwe życie toczy się na plaży. Można tam kupić sobie kokosa, wypić cudownie ożywczą wodę kokosową albo zamówić w barze egzotycznego drinka w wysokiejszklance. Robertowi najbardziej smakuje drink Kendwa libre; jest to pulpa z mango z mleczkiem kokosowym i ciemnym rumem. Same witaminy!Szef kuchni Yussuf zaprosił Roberta na nocną kolację z programem taneczno - muzycznym. W zielonym patio na matach rozłożonych na ziemi siedzą goście, szef kuchni w białej czapie nakłada z glinianych garnków wonne potrawy, a dwie czarne tancerki w strojach egzotycznych pląsają w rytm afrykańskiej muzyki. Takie spotkania o nazwie swahilli dinner są bardzo cenione przez turystów na Zanzibarze.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×