- Odcinek 124 : Podróż 33. Zanzibar - Stone Town

Podróż 2. _ Ekwador. Ekwador po polsku, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Zanzibar City to najważniejsze miasto na wyspie Zanzibar. Jego historyczna część nosi nazwę Stone Town. Najpiękniejszą budowlą jest tu dawny pałac sułtański, zwany domem cudów. Miasto leży zaledwie 6 stopni od równika, gdzie słońce wschodzi i zachodzi o stałej porze przez cały rok. Robert Makłowicz zawitał do Stone Town około 6:30, wraz ze wschodem słońca. Ma zamiar zostać do zmroku, czyli do 18.30. Chce zobaczyć, jak wygląda życie w kamiennym mieście. Spacer zaczyna od Gizenga Street, jednej z wielu wąskich i zakrzywionych uliczek nabrzeża. Bryzy tu nie czuć, ale jest zbawienny cień. Właśnie nim Robert przemyka się donajciekawszych miejsc w Stone Town. Przy miniplacyku na skrzyżowaniu uliczek znajduje się lokal z ofertą dla miejscowych. Robert ogląda specjały wystawione w witrynie. W środku degustuje zestaw śniadaniowy: kulki ziemniaczane, ciastko ryżowe, słodkie placki z mleka skondensowanego i pierożki samosa. Do picia podają tu spiced tea, czyli herbatę z przyprawami. Stone Town to po prostu kamienne miasto. Nie jest to jednak zwykły kamień, ale skała koralowa, widać w niej fragmenty koralowca i muszle. Ściany budynków mają metr grubości - dla ochrony przed upałem. Cała wyspa jest zbudowana ze skamieniałego koralu. Przy wielu domach można zobaczyć kamienne murki służące zazwyczaj do siedzenia. Kiedy w marcu i kwietniu padają ulewne deszcze, uliczki zamieniają się w rwące potoki, ludzie chodzą wtedy suchą stopą po tych murkach. Na jednej z uliczek Robert zauważył kawiarnię w stylu europejskim. Ma okazję sprawdzić, czy na Zanzibarze można napićsię dobrej kawy. Zamawia spiced coffee, czyli kawę z przyprawami, do tego passion fruit tart, czyli ciastko z marakują. Szefową kawiarni jest pani Asmah Shabani, która w 2009 roku została mistrzynią Zanzibaru baristów. Kawiarnia jest czynna do zmroku. O szóstej wieczór zamykają. Wzmocniony kawą Robert udaje się na słynny Estella Market - targ miejski, który, na szczęście, jest zadaszony. Ogląda stoiska z rybami, a w dziale warzywno - owocowym podziwia dorodne owoce mango i piękne kolory przypraw, zwłaszcza ostrej papryczki chili i wanilii. Po czym sam przystępuje do akcji. Na kuchni "wypożyczonej" od ulicznego kucharza gotuje słynną na wyspie zupę Zanzibari mix. Zaś daniem głównym tego odcinka jest tuńczyk w sosie curry z plackami czapati. 5 września 1949 roku w Stone Town przy Shangani Street urodził się niejaki Farrokh Bulsara, znany światu jako Freddie Mercury. Na wyspie jest restauracja/bar o nazwie Mercury, gdzie Robert wpadł na piwo. Wewnątrz lokalu, na ścianach wiszą zdjęcia słynnego muzyka. Słońce chowa się już za horyzontem. Nagle robi się zupełnie ciemno - jak to na równiku. Zmrok zapada w ciągu kilku minut, jakby ktoś nagle zgasił światło. Miejscowa młodzież szuka ochłody w basenie. Gromada czarnych chłopaków szaleje na plaży i kąpie się w morzu naprzeciwko bajkowego pałacu sułtańskiego. Skaczą do wody z wysokich murów nabrzeża. Jest na co popatrzeć. Wkrótce tuż obok rozegra się inny spektakl. Właśnie o zmroku w dawnych ogrodach sułtańskich Forodhani odbywa się wielki targ spożywczy. Dziesiątki stoisk, rusztów, garkuchni. Jest tu wszystko: ryby, kraby, ośmiornice, szaszłyki z krewetek, małży, placki, ryż, słodkie ziemniaki, maniok. Robert zatrzymuje się przy panu wyciskającym sok z trzcinycukrowej. Po czym z dwoma talerzami pełnymi morskich przysmaków z grilla zasiada na murku nad zatoką.

  • Czas trwania: 24 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×