- Odcinek 126 : Podróż 33. Zanzibar - wodny świat

Podróż 25. Holandia _ Co ma polder do wiatraka?, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Plaże na południowo - zachodnim wybrzeżu Zanzibaru są niezwykle popularne wśród kitesurferów - specjalistów od wodnych ewolucji na desce ze skrzydłem. Jeden z takich śmiałków, Conor Crowley - Irlandczyk z Krakowa - jest przewodnikiem Roberta po wodach oblewających Zanzibar. Obaj podróżnicy wyruszają w rejs łodzią z trójkątnym żaglem, nurkują na rafie koralowej, łowią rozgwiazdy i posilają się w bufecie pod palmami, gdzie Robert próbuje znakomitego cigal, zwanego tu zanzibarskim homarem. Następnie sam przyrządza ośmiornicę w stylu swahili. To wyspiarska specjalność, ale żeby ją przygotować, trzeba najpierw złowić ośmiornicę, a najlepiej ją zamówić. Znajomy rybak Dede nie tylko że złowił i dostarczył głowonoga, to jeszcze go obrobił. Polegało to na tym, że martwą, leżącą na plaży ośmiornicę solidnie wytłukł kijem, żeby zmiękczyć jej mięso. W rewanżu za ośmiornicę, Irlandczyk Connor zaprosił Roberta do bajkowej restauracji zbudowanej na koralowej skale pośrodku morza. Podają tu dania włoskie z akcentami afrykańskimi. Panowie zamówili gnocchi z krewetkamii wanilią oraz tagliatelle w sosie z cigala. Do tego białe wino. Wieczorem, a właściwie już w nocy, na plaży odbywa sie barbecue. Ludzie siedzą przy stołach, gra muzyka, słychać bębny. Robert - w swoim żywiole - przyrządza homary z rusztu.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×