Robert Makłowicz nadal przebywa na włosko - austriackim pograniczu w Alpach. W regionie Trydentu - Górnej Adygi korzysta z uroków narciarstwa, ale też proponuje widzom regionalne specjały kulinarne. W górskim schronisku tamtejszy kucharz gotuje zupę na szyszkach jodłowych, a Robert Makłowicz pilnie mu w tym asystuje. Po oryginalnej zupie pora na deser - miejscowąspecjalność zwaną Weinkoch, czyli piernik nasączony rumem. Skorzystawszy z gościnności miejscowych kucharzy, Robert Makłowicz sam zabiera sięza gotowanie. Na tle ośnieżonego płaskowyżu przyrządza knedle ze szpinakiem, serem, orzechamii paseczkami dyni. Po kolejnych narciarskich szaleństwach znów trzeba się posilić - tym razem pysznym risotto z dynią, by pożegnać dzień w winotece Sasso's Alpe di Siusi. Próbuje tam trzech gatunków lokalnegowina: Gewurtzraminer, Vernatsch i Lagrain.
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: