- Odcinek 215 : Ukraina - kolebka Rusi

Podróż 2. _ Ekwador. Ekwador po polsku, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Robert zwiedza Kijów - stolicę Ukrainy i duchową stolicę całej Rusi. Wizytę w Kijowie zaczynamy od wędrówki szlakiem chrześcijańskiej średniowiecznej historii miasta, którego patronem jest św. Michał, metropolita kijowski żyjący w XII w. Stojąc przed cerkwią św. Michała - ze złotymi kopułami, czy przed kijowską Sofią, nazwaną tak na cześć bizantyjskiej świątyni Mądrości Bożej, czy też przed wspaniałą Ławrą Pieczerską, łatwo zrozumieć, dlaczego to miasto uważane jest za kolebkę całej Rusi. Spacerując po placu Sofijskim, wspominamy Chmielnickiego, a pod Złotą Bramą Bolesława Chrobrego i Jarosława Mądrego. Po tych duchowych doznaniach pora na coś konkretnego. W restauracji Borsuk Robert degustuje śniadaniowe dania jajeczne: izraelską szakszukę oraz jajka a la Benedykt. A potem znów spacer. Tym razem ulicą Bankową, jedną z najelegantszych w mieście. Po jednej stronie ulicy stoi pałac prezydencki, a po drugiej wspaniały secesyjny dom - pod chimerami, dzieło naszego rodaka Władysława Horodeckiego. Będąc w Kijowie, nie sposób nie wspomnieć o tragicznych wydarzeniach na Ukrainie wschodniej i południowej z lat 1932 - 33, znanych jako Hołodomor, czyli Wielki Głód. W latach 30. sowieci postanowili rozprawić się ostatecznie z własnością prywatną na ukraińskiej wsi. Zarządzili przymusową kolektywizację i konfiskaty plonów oraz zwierząt. W wyniku tej polityki zmarło z głodu kilka milionów ludzi. W 2009 r. w Parku Wiecznej Chwały na naddnieprzańskiej wysokiej skarpie odsłonięto Memoriał Pamięci Ofiar Wielkiego Głodu. W podziemiach Memoriału znajdują się sale z ekspozycją przedstawiajacą te tragiczne wydarzenia. Jednym z symboli Kijowa jest funikular kolejka linowa, która łączy górną, najstarszą część miasta, położonąna wysokim brzegu Dniepru, z dolną, nadrzeczną. Kolejkę zbudowano w 1905 r. Ogromy Dniepr swoją skalą dopasowuje się do Kijowa i całej Ukrainy. Socrealistyczny budynek portu rzecznego zbudowany został w 1953 r. W tamtych czasach wyruszały stąd rejsy do Pińska i Chersonia. Pińsk jest dzisiaj na Białorusi, ale w II RP miałatam bazę polska flotylla rzeczna. Na tarasie nadrzecznej restauracji Robert degustuje dania obiadowe: kotlety ze szczupaka i sandacza, ziemniaki po domowemu i boeuf stroganow. A gdzie w Kijowie szukać nowoczesnej ukraińskiej kuchni? Chociażby w restauracji Kanapa. Zaraz przy wejściu stoi szafka z nalewkami i serami. W sali restauracyjnej Robert raczy się pasztetem z wątróbek, złotymi bułkami i barszczem ukraińskim podawanym w główce kapusty. Danie odcinka klasyczny barszcz ukraiński - Robert gotuje w parku przy Chreszczatyku, w punkcie widokowym pod łukiem przyjaźni narodów na skarpie dnieprzańskiej.

  • Czas trwania: 24 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×