Makłowicz w podróży Odcinek 220 - Filipiny - Woda i ogień

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Kulinarno-podróżniczy program Roberta Makłowicza, w którym przekazywana jest praktyczna wiedza związana z podróżami i odwiedzanymi miejscami. Jezioro Taal na filipińskiej wyspie Luzon było kiedyś morską zatoką. Na jeziorze znajduje się wyspa, a na wyspie wulkan Taal. Jeden z najaktywniejszych w całym archipelagu. To dlatego morska zatoka zamieniła się w jezioro. Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry. Płynie łodzią, dosiada konia, wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu, znajduje w nim m.in. endemiczne słodkowodne sardynki. Kolejne kulinarne odkrycia czekają na targu w Tagaytay: serca palmowe, podroby wołowe (główny składnik dania kare - kare) i słynna zupa bulalo z wołową kością szpikową, najlepsza na całych Filipinach. Nie tracąc z oczu malowniczych, wulkanicznych wysp na jeziorze, Robert własnoręcznie przyrządza wieprzowe adobo z ananasem. Tropikalne owoce to mocna strona regionu Tagaytay, więc desery również owocowe.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Rozrywka/Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

Galeria

Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień
  • Filipiny - Woda i ogień

Powiązane artykuły