Siódma już podróż Roberta Makłowicza z nowego cyklu łączącego kulinaria z historią i kulturąodwiedzanych regionów. Przez sześć tygodni znany dzienikarz podróżuje po Izraelu, odwiedza różnemiejsca w tym kraju. W Niedzielę Palmową znajdzie się w Jerozolimie, w Wielkanoc powędrujeśladami wydarzeń opisanych w Biblii. Dotrze też do Tel - Awiwu, nad Morze Czerwone i MorzeMartwe. Po trzech godzinach lotu podróżnik z Krakowa ląduje nad Morzem Czerwonym. W najdalej na południe wysuniętym punkcie Izraela, przy granicy z Egiptem i Jordanią, turystów złaknionych lata w zimie wabi kurort Ejlat. Robert Makłowicz zwiedza miasto i jego plaże, a w pobliskim delfinarium proponuje coś z menu butlonosów - rybę w ostrym sosie. Po wizycie w podmorskim obserwatorium, z którego można podglądać życie na rafie koralowej, czas na podróż przez pustynię na wielbłądzie i pieczenie placków pita nad ogniskiem w oazie. Na koniec dnia, w ruinach starożytnego miasta Nabatejczyków przyrządza sałatkę z awokado z pastą sezamową i jogurtem.
Wtorek 17.01.2023 07:15 Odcinek 25
Poniedziałek 16.01.2023 19:05 Odcinek 25
Poniedziałek 14.03.2022 07:10 Odcinek 25
Piątek 11.03.2022 18:55 Odcinek 25
nudny (gość)
kto by to oglądał... tylko Okrasa przyrządza i ciekawie i zrozumiale, no i można zrobić to w Polsce
26.07.2019 11:09Telemagazyn z wydaniem magazynowym: