Makłowicz w podróży Odcinek 34 - Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Kraina za Tagiem, czyli Alentejo to ogromne połacie upraw, wśród których przeważają winorośl, dąb korkowy i oliwki. Podróżnik i krytyk kulinarny z Polski odwiedza dwie nowoczesne winnice w okolicach miasta Beja: jedna z nich prowadzi również gospodarstwo agroturystyczne z własną hodowlą zwierząt, stadniną koni, hotelem, basenem i spa. U największego w Portugalii producenta oliwy w Moura Robert Makłowicz przeprowadza fachową degustację tego szlachetnego oleju. W Barrancos na pograniczu z Hiszpanią próbuje miejscowych wyrobów wędliniarskich D. O. C. z czarnych świń rasy porco preto. Menu podróży uzupełniają słynne portugalskie dania z solonego dorsza: supremos de bacalhau z ziemniakami w oliwie oraz podawane migas gatas com bacalhau, czyli małe kanapki z dorszem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Rozrywka/Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

Galeria

Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"
  • Podróż 8. - Portugalia - "Za Tagiem"

Powiązane artykuły