Makłowicz w podróży Odcinek 39 - Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem bawimy w Islandii. Skąd wzięła się nazwa gejzer? Podróżnik z Krakowa wyjaśnia to już na wstępie programu, w dodatku na żywym przykładzie. Zaraz potem gotuje w gejzerze jaja na twardo, które zjada z chlebem pieczonym w gorącej ziemi. Niezwykła przyroda Islandii ma również w ofercie olśniewające pejzaże, wulkany i wodospady. W takich okolicznościach rodzi się na polowej kuchence jagnięcina curry, danie tylko z pozoru niezbyt skandynawskie. Inną propozycją kulinarną w tym odcinku jest ryba łupacz, wielki przysmak północnego Atlantyku, w Polsce nadal mało znany. Czego jeszcze nie może zabraknąć na wyspie gejzerów? Oczywiście geotermalnych źródeł i gorącej kąpieli na koszt matki natury.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Rozrywka/Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

Galeria

Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"
  • Podróż 9. Islandia - "Wyspa gejzerów"

Powiązane artykuły