- Odcinek 51 : Podróż 13. Austria - Narty u Amadeusza

Podróż 2. _ Ekwador. Ekwador po polsku, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Robert Makłowicz wybrał się na narty do Austrii. Na południe od Salzburga rozciągają się wspaniałe tereny narciarskie. Położone w dwóch landach: Kraju Salzburskim i Styrii, odległe od siebie o kilka lub kilkanaście kilometrów ośrodki narciarskie połączyły się w jeden wielki kompleks: Ski Amade. Można tu znaleźć wszystkie atrakcje - także na po nartach albo zamiast nart. Na górskiej polanie, na wysokości 1269 m, przed samotną starą chatą, Robert przyrządza myśliwski prowiant według przepisu cesarza Franciszka Józefa. Rzecz idealna na narty, bo chłodzi się naturalnie w plecaku, a za parę godzin na stoku będzie jak znalazł. Ale nie każdy lubi przygotowywać sobie własny prowiant. Zresztą nie ma takiej konieczności. Na nartach w Kraju Salzburskim można zjeść na stoku solidnie i niebanalnie. Na tarasie leśnej restauracji Robert raczy się miejscową specjalnością: żeberkami pieczonymi na wielkiej patelni na żeliwnym stojaku, podanymi z knedlami, duszoną kapustą i świeżo startym chrzanem. Atrakcją turystyczną Kraju Salzburskiego jest zamek Höch w popularnym wśród narciarzy kurorcie Flachau. Przez wieki była to siedziba grafów von Platz. Ostatnim właścicielem był Alois Rohrmoser. Dzisiaj zamek służy lokalnej społeczności. Odbywają się tu koncerty, imprezy kulturalne i towarzyskie. W zabytkowych wnętrzach jest nawet sala ślubów. Rok temu zameczek świętował swoje 800 - lecie. Na dziedzińcu tej wiekowej budowli Robert gotuje serowe knedle podawane z sałatą i obowiązkowym w kuchni styryjskiej olejem z pestek dyni.

  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×