- Odcinek 56 : Irlandia - Galway

Podróż 2. _ Ekwador. Ekwador po polsku, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Robert Makłowicz odwiedza tym razem Galway na zachodnim wybrzeżu Irlandii. Jest to dawna wioska rybacka położona w rozlewisku rzeki Corrib, na krańcu Europy: tam już jest Atlantyk, a za nim Ameryka. W restauracji urządzonej w chacie nad rozlewiskiem degustuje małże i ostrygi, tradycyjnie podawane z chlebem i guinnessem. Wielbicielem ostryg jest wielki irlandzki poeta, laureat nagrody Nobla, Seamus Heaney. Jak każdy Irlandczyk, Heaney bardzo lubi też wędzone ryby. Wraz z nim odwiedzimy Burren Smokehouse, jedną z największych wędzarni w całym kraju. Na nabrzeżu portowym Lisdoonvarna, na placyku przed pubem Monks, osłonięty przed wiatrem Robert Makłowicz będzie smażył kotleciki rybne z ziemniakami Fish Cakes. Odwiedzi również tradycyjną irlandzką piekarnię, położoną w centrum miasta, gdzie będzie asystował przy wypieku chleba sodowego. A potem zajrzy do "tea room", gdzie można zjeść świeże ciastka. W Polsce takie saloniki z herbatą przy piekarni są zupełnie nieznane.

  • Czas trwania: 24 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×