- Odcinek 57 : PoIrlandia - Cork

Ukraina _ W drodze, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Robert Makłowicz zaprasza do Cork na południu Irlandii. Założone pod koniec pierwszego tysiąclecia, już w czasach wikingów było ważnym portem handlowym. Dziś jest drugim co do wielkości (po Dublinie) miastem w kraju. Zwiedzanie Cork polski znawca kuchni rozpoczyna od wieży górującego nad miastem kościoła św. Anny, a pierwszym przystankiem kulinarnym jest sute śniadanie w małym pensjonacie typu bed & breakfast. Trasa podróży prowadzi przez zabytkowy targ English Market, restaurację na antresoli hali targowej, w której warto skosztować tradycyjnej Irish stew - pysznej potrawki z jagnięciny z warzywami. Jest to klasyka irlandzkiej kuchni: ni to zupa, ni gulasz. Kolejne zabytkowe punkty na mapie miasta to dawne miejskie więzienie i XVIII - wieczny Targ Maślany, największa giełda masła w ówczesnym świecie. Masło stało się bowiem głównym produktem eksportowym Irlandii i zapewniło miastu rozkwit. Cork było też wówczas znane z peklowanej wołowiny, której główni odbiorcy to: armia i marynarka wojenna. W kulinarnej podróży pora na kąsek literacki... Nad rzeką Shannon w Limerick dobrze jest wyrecytować limeryk. Jak pamiętamy, w pierwszym wersie klasycznego limeryka powinna paść nazwa geograficzna, a cały wierszyk ma charakter nonsensowny, często z elementami erotycznymi. A kto chciałby natychmiast posiąść niezwykły dar wymowy, niech zmierza do zamku w Blarney i tam pocałuje legendarny kamień elokwencji. Docieramy do portu Cobh, ostatniego etapu naszej podróży. To stąd przed głodem uciekały za ocean miliony Irlandczyków. W porcie znajduje się Muzeum Dziedzictwa Emigracji. Warto się dowiedzieć, jak to kiedyś bywało.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×