- Odcinek 57 : PoIrlandia - Cork

Podróż 48. Hiszpania _ Prowincja Kordoba, Polska 2008–2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Robert Makłowicz zaprasza do Cork na południu Irlandii. Założone pod koniec pierwszego tysiąclecia, jużw czasach wikingów było ważnym portem handlowym. Dziś jest drugim co do wielkości (po Dublinie) miastemw kraju. Zwiedzanie Cork polski znawca kuchni rozpoczyna od wieży górującego nad miastem kościoła św. Anny, a pierwszym przystankiem kulinarnym jest sute śniadanie w małym pensjonacie typu bed & breakfast. Trasa podróży prowadzi przez zabytkowy targ English Market, restaurację na antresoli hali targowej, w którejwarto skosztować tradycyjnej Irish stew - pysznej potrawki z jagnięciny z warzywami. Jest to klasyka irlandzkiejkuchni: ni to zupa, ni gulasz. Kolejne zabytkowe punkty na mapie miasta to dawne miejskie więzienie i XVIII - wieczny Targ Maślany, największa giełda masła w ówczesnym świecie. Masło stało się bowiem głównym produktem eksportowym Irlandii i zapewniło miastu rozkwit. Cork było też wówczas znane z peklowanej wołowiny, której główni odbiorcy to: armia i marynarka wojenna. W kulinarnej podróży pora na kąsek literacki... Nad rzeką Shannon w Limerick dobrze jest wyrecytowaćlimeryk. Jak pamiętamy, w pierwszym wersie klasycznego limeryka powinna paść nazwa geograficzna, a caływierszyk ma charakter nonsensowny, często z elementami erotycznymi. A kto chciałby natychmiast posiąść niezwykły dar wymowy, niech zmierza do zamku w Blarney i tam pocałuje legendarny kamień elokwencji. Docieramy do portu Cobh, ostatniego etapu naszej podróży. To stąd przed głodem uciekały za ocean milionyIrlandczyków. W porcie znajduje się Muzeum Dziedzictwa Emigracji. Warto się dowiedzieć, jak to kiedyś bywało.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×