Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię

Great British Feast, Wielka Brytania 2008

Marco Pierre White podejmuje się przygotowania uczty dla ponad 200 osób, w trakcie której chce promować brytyjską kuchnię. Wyrusza w podróż po kraju, aby znaleźć najlepsze produkty i przepisy.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię w telewizji

Opis programu

Jeden z najbardziej docenionych szefów kuchni na świecie, Marco Pierre White podejmuje się przygotowania uczty dla ponad 200 osób, w trakcie której chce promować brytyjską kuchnię. Wyrusza w podróż po Wielkiej Brytanii, aby znaleźć najlepsze produkty i najlepsze dania, które potem poda na przyjęciu. W każdym odcinku gospodarz programu przygotowuje inną część menu. Przemierza kraj wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu najlepszych przepisów i składników. Odwiedza malownicze wioski i zachwyca się pięknymi krajobrazami, łowi ryby i poluje. Marco odnawia stare receptury i podaje mnóstwo praktycznych porad. W trakcie wyprawy spotyka specjalistów i znawców, którzy o jedzeniu i lokalnych produktach wiedzą wszystko Następnie wybiera trzy najbardziej brytyjskie potrawy, które potem podaje grupie osób składającej się zarówno z amatorów, jak również krytyków i historyków kulinarnych. Dzięki ich ocenie wybiera danie, które stanowić będzie część menu brytyjskiej uczty. Marco Pierre White, angielski szef kuchni i restaurator, znany jest ze swojej wybuchowości i kąśliwego poczucia humoru. Swoja karierę rozpoczął w hotelu Georges w hrabstwie Yorkshire. Gdy miał zaledwie 16 lat, 7 funtów w kieszeni, pudełko książek i torbę ubrań przeniósł się do Londynu i rozpoczął szkolenie młodszego kucharza pod okiem Alberta Roux i Michela Roux w Le Gavroche. Już w wieku 24 lat objął posadę szefa kuchni w Harvevs, gdzie jego uczniami byli Gordon Ramsay i Heston Blumenthal. Jako pierwszy brytyjski szef kuchni został nagrodzony 3 gwiazdkami Michalina, stał się też najmłodszym szefem kuchni, któremu udało się to osiągnąć - miał tylko 33 lata.