Molekularna kuchnia Marcela

Marcel's Quantum Kitchen, USA 2011

Marcel Vigneron przybliża widzom tajniki kuchni molekularnej, takie jak przygotowywanie produktów w ciekłym azocie oraz smażenie w wodzie. Jego potrawy zaskakują kompozycją smaków, zapachów i form.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Molekularna kuchnia Marcela w telewizji

Opis programu

Finalista drugiego sezonu reality „Top Chef” Marcel Vigneron w swoim programie wykorzystuje wiedzę naukową z dziedziny chemii i fizyki w gotowaniu. Jego celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Młody szef kuchni postanowił otworzyć firmę cateringową, oferującą specjały kuchni molekularnej. W swoim kulinarnym show Marcel przybliża widzom tajniki kuchni przyszłości, takie jak przygotowywanie produktów w ciekłym azocie oraz smażenie w wodzie. Jego klienci za każdym razem zaskakiwani są nową kompozycją smaków, zapachów i form. Ambitny kucharz poprzez swoje eksperymenty tworzy wyjątkowe kombinacje smaków i konsystencji, które zachwycają, ale również szokują. Marcel zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Jego celem jest osiągnięcie idealnego, czystego i udoskonalonego smaku potraw. Do swojego zespołu Vigneron zaprosił: miksologa Devona Espinosę, kucharza-artystę Jarrida Massego oraz Robyn Wilson, która wcześniej gotowała, m.in. dla Katy Perry i zespołu Korn. Prowadzenie firmy specjalizującej się w kuchni molekularnej to wyzwanie i ciekawy eksperyment. Czy Marcelowi Vigneronowi uda się dorównać słynnym kulinarnym alchemikom, jak Ferran Adria czy Heston Blumenthal? Marcel Vigneron jest absolwentem prestiżowego Culinary Institute of America w Nowym Jorku. Swoje umiejętności szlifował pod okiem Dwayne’a LiPumy w wielokrotnie nagradzanej, należącej do CIA, Ristorante Caterina de' Medici. Vigneron pracował niemal na całym świecie u boku uznanych szefów kuchni, w tym Joëla Robuchona i Michaela Miny. Podczas pobytu w Barcelonie uczęszczał na warsztaty prowadzone przez Ferrana Adrię w El Taller. Rozgłos przyniósł mu udział w drugim sezonie reality „Top Chef”, gdzie dotarł do finału. Ostatnio pracował jako Executive Sous Chef w restauracji The Bazaar w SLS Hotel w Beverly Hills, a obecnie pełni stanowisko Executive Chef w Bar210 and Plush w Los Angeles.