- Odcinek 122 : W krzyżackiej kuchni

Banany zamiast ziemniaków, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa ruszy do Torunia. Zaprosił go tam prof. Jarosław Dumanowski, historyk specjalizujący się w dziejach staropolskiej kuchni. Przekaże on Karolowi do rekonstrukcji i oczywiście do złamania najstarsze przepisy kucharskie z terenów dzisiejszej Polski z XV wieku. Zbiór ręcznie spisanych po niemiecku kilkudziesięciu przepisów pochodzi najprawdopodobniej z Malborka, a cudem przechował się w Bibliotece w Królewcu. I choć to przepisy krzyżackie, a Karol zajmuje się przede wszystkim kuchnią polską, to po pierwsze europejska kuchnia średniowieczna była wówczas taka sama w całej Europie, a po drugie mimo że z Krzyżakami prowadziliśmy wojny, to jednocześnie wiele im zawdzięczamy jeśli chodzi o rozwój cywilizacyjny. I na pewno podobne potrawy jadano na dworze królewskim w Krakowie czy w domach bogatych mieszczan w Toruniu. Tłem gotowania będą ruiny zamku krzyżackiego, a konkretnie pozostałości dawnej zamkowej kuchni, w której Karol przybliży nam kuchnię Średniowiecza. Karol przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką. Pierwszym daniem będzie zupa rybna z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym. Druga potrawa to kura na czarno, czyli posypana upalonym piernikiem podana z ciepłą sałatką z grochu i buraków. A trzecia propozycja to biała kiełbasa z cebulą i rodzynkami. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×