- Odcinek 127 : Trzy mięsa na grilla

Inne baby wielkanocne, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

Kiedy tylko zejdą śniegi, a na drzewach pojawiają się pierwsze listki Polacy zaczynają kolejny sezon grillowania. Choć moda na taki sposób spędzania czasu i wspólnego przygotowywania potraw na żywym ogniu jest dość świeża, bo rozpoczęła się w początku lat 90. XX wieku, to szybko zyskała niezwykłą popularność. Jedynym problemem jest pewna monotonność grillowanych mięs, zazwyczaj ogranicza się do tradycyjnej karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Czasem pojawiają się na ruszcie grilla ryby albo warzywa. Karol Okrasa pokaże widzom trzy różne rodzaje mięsa, jakie można przygotować na świeżym powietrzu, na żywym ogniu. Przybliży także różne sposoby grillowania i pieczenia. Przygotuje trzy potrawy z trzech różnych rodzajów mięsa. Pierwsze danie to marynowane szaszłyczki z karkówki z surówką z białej kapusty. Druga propozycja to grillowana sałatka z żebra wołowego z grillowanymi plackami ziemniaczanym. A trzecia to pieczony w piecu ziemnym na kamieniach marynowany udziec barani.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×