- Odcinek 132 : Ryby z augustowskich jezior

W tatarskim kociołku, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa wyruszy na wyprawę po jeziorach augustowskich. I choć wyglądają one bardzo podobnie do jezior mazurskich, to jednak bardzo się różnią. Po pierwsze należą administracyjnie do województwa podlaskiego. Po drugie inną miały historię, nigdy nie były częścią Prus Wschodnich, a przed II wojną światową należały do Polski. Polska ludność zamieszkuje te tereny od wielu pokoleń. I trzecia najważniejsza dla nas różnica to kuchnia. Tutejsza jest przede wszystkim oparta na kuchni podlaską. Znajdziemy w niej raczej wpływy wschodnie, a nie jak w kuchni mazurskiej - pruskie i niemieckie. W czasie rejsu szlakiem Kanału Augustowskiego poprzez urokliwe zakątki jezior: Rospudy, Niecka i Studzienicznego Karol będzie gotował na dachu płynącego katamaranu. Karol przygotuje trzy dania z wykorzystaniem ryb z augustowskich jezior. Pierwszą potrawą będą rybne krokiety z warzywami i wędzonym węgorzem. Druga propozycja to rosół ze świeżego węgorza i młodej kapusty. A trzecia to orientalny makaron z sandaczem i warzywami.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×