- Odcinek 133 : Kuchnia łowicka w Bednarach

Morskie grillowanie, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

Spotkanie z kuchnią łowicką. Karol Okrasa odwiedza położone w sąsiedztwie Nieborowa Bednary. Kuchnia tego regionu swoją wyjątkowość zawdzięcza także historii. Ziemie Księstwa Łowickiego początkowo należały do biskupów gnieźnieńskich, a w XIX stuleciu nadane zostały przez cara Aleksandra wielkiemu księciu Konstantemu i jego żonie księżnej łowickiej Joannie Grudzińskiej. Miejscowi chłopi, zwani księżakami, dość szybko zostali zwolnieni z pańszczyzny, płacili tylko ustalony czynsz, co wpłynęło na ich większą niż w innych rejonach Polski zamożność. Miejscowa kuchnia była oparta na maśle, śmietanie, twarogu, ziemniakach i wieprzowinie. Atrakcją tego odcinka będzie wizyta w zagrodzie bednarza, gdzie do dziś wytwarza się tradycyjną metodą beczki, faski i inne kuchenne naczynia drewniane. Karol Okrasa przygotuje trzy dania. Pierwsza propozycja to ukręcone w 150 - letniej maszynie lody ze świeżych truskawek, bazylii i zielonego pieprzu. Druga potrawa: szare kluski ziemniaczane podane z rodzajem wegetariańskiej okrasy wykonanej z kwaśnej śmietany. Trzecim daniem są pieczone w kociołku i wędzone w dymie ziemniaki podane z własnoręcznie ubitym w drewnianej kierzance masłem, ze szczypiorkiem i czosnkiem.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×