- Odcinek 141 : Gęś i piwo kozicowe

Bezglutenowa kuchnia, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Tu swoje gospodarstwo od lat prowadzi pani Ela wraz z mężem. Pani Ela specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej, a jej sztandarowym produktem jest kurpiowskie piwo kozicowe, a potrawą gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami, czyli grzybami znanymi jako żółte gąski. Piwo kozicowe nie ma nic wspólnego z kozicami żyjącymi w Tatrach, to po prostu kurpiowska nazwa jałowca. Ponoć takie piwo powstało dawno temu, kiedy to miejscowy pleban walczył z alkoholizmem mieszkańców swojej parafii i namawiał ich do picia praktycznie bezalkoholowego piwa kozicowego zamiast mocnych trunków. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Takie piwo od dawna pijało się na Kurpiach na świąteczne okazje. Karol pokaże, jak w domowych warunkach zrobić sobie piwo kozicowe. Przygotuje też trzy dania z gęsi i piwa kozicowego. Pierwszą potrawą będą szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, drugą placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego, a trzecią duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×