Okrasa łamie przepisy Odcinek 142 - Orzechy i wiklina

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Kolejna wyprawa kulinarna po Polsce Karola Okrasy zawiedzie widzów do miejscowości Konarzew, niedaleko Piątku. Tu znajduje się plantacja i pracowania wikliniarska p. Teresy Maciejak. Już jej dziadek miał warsztat wikliniarski i wyplatał koszyki dla okolicznych mieszkańców. W dobie wszechobecnych plastikowych skrzynek i pojemników trudno sobie wyobrazić, że w nie tak odległych czasach bez wiklinowego kosza nie sposób było zebrać ziemniaków z pola, jabłek, gruszek z sadu, orzechów czy grzybów i jagód w lesie. Na targowiskach sprzedawano z koszy wiklinowych jaja, sery i inne płody rolne. W tej podróży kulinarnej Karol pokaże widzom jeden z ostatnich działających w naszym kraju warsztatów wikliniarskich, a przy okazji sięgnie po produkt, który w kuchni kojarzy się raczej z przekąską czy deserem, czyli po orzechy. Wykorzysta te smaczne i niezwykle bogate w składniki odżywcze produkty do stworzenia ciekawych potraw z mięsa i ryb. Przygotuje dwie propozycje dań z dodatkiem orzechów. Pierwszą potrawą jest karkówka wieprzowa, przygotowana w kociołku w pikantnym sosie z pomidorami, curry i orzechami. Druga propozycja to dorsz w sosie orzechowym z orzechową kaszą gryczaną i dynią.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina
  • Orzechy i wiklina