- Odcinek 151 : Pochodzenie ma znaczenie

Mazurskie pasztety, Polska 2019

Multimedia

W tym odcinku Karol Okrasa opowie widzom o wybranych produktach spożywczych posiadających symbol: Chronione Oznaczenie Geograficzne. To mówi konsumentom, że dany produkt lub potrawa są wytwarzane w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest chroniona prawem. Takie chronione produkty w naszym kraju, to m.in.: oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska, ser koryciński. Karol Okrasa rusza do Wielkopolski, gdzie w gospodarstwie ekologicznym, produkującym dawne odmiany warzyw i owoców, próbuje w kulinarny sposób dowieść, że znajomość miejsca pochodzenia i sposobu produkcji tego co trafia na nasz stół, to gwarancja smaku i najwyższej jakości. Przygotuje trzy dania wykorzystując produkty wytwarzane tradycyjnie i posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pierwszą potrawą będzie wegetariański hamburger z sosem ze świeżego ogórka i wielkopolskim serem smażonym. Inspiracją do drugiej propozycji będą ogórki kiszone z ekologicznego gospodarstwa i jabłka grójeckie. Karol przygotuje zupę krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek. Trzecia potrawa to domowe kiełbaski z wołowiny i jabłek podane w sosie z buraczków z miodem.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×