- Odcinek 158 : Prosto i elegancko w Mortęgach

Mięsne przysmaki z warzyw, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do świeżo odrestaurowanego zespołu pałacowego w Mortęgach. Te dawne dobra rycerskie należały niegdyś do rodu Mortęskich, zasłużonego dla polskich królów w wojnach z Krzyżakami. Wywodząca się z tego rodu Magdalena Mortęska była znaną reformatorką zakonu benedyktynek i w młodości przebywała właśnie w Mortęgach. Losy posiadłości były burzliwe, a dziewiętnastowieczny pałac, zrujnowany w czasach pegeeru, na nowo odzyskał dawny blask. W takiej scenerii Karol przygotuje niezwykłe i eleganckie potrawy z prostych i zwyczajnych składników, takich jak wieprzowina czy ziemniaki. W pięknej scenerii pałacu w Mortęgach Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie polędwiczka faszerowana pesto z orzechów i suszonych pomidorów. Druga propozycja to konfitowana, czyli gotowana na wolnym ogniu w gęsim tłuszczu karkówka wieprzowa podana z ziemniakami i pastą z pomidorów. A trzecia to sałatka z pieczonej papryki, sałaty rzymskiej oraz marynowanej w przyprawach korzennych polędwiczki wieprzowej. Jak będą wyglądać takie potrawy?

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×