Okrasa łamie przepisy Odcinek 166 - Podlaski posiłek oracza

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Placówka ta słynie ze swojego bogatego zbioru dawnych maszyn rolniczych oraz częstych pokazów tradycyjnych prac na roli. Karol w trakcie programu pokaże jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawęz ogromnego trudu rolnika w dawnych czasach. Wystarczy powiedzieć, że aby zaorać jeden hektar ziemi trzeba było przejść za koniem, trzymając pług w ręku, 25 do 30 kilometrów! Ówcześni mieszkańcy wsi nie musieli jak dzisiejsze mieszczuchy chodzić na siłownię czy uprawiać triatlonu, żeby utrzymać formę. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z wielkim szacunkiem. I o tym opowie Karol w odcinku, demonstrując przy okazji konną orkę, której uczył go w dzieciństwie dziadek. W pięknej scenerii skansenu z drewnianymi chatami krytymi słomianą strzechą Karol przygotuje trzy potrawydla spracowanego oracza: 1/ Ryba z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym na ciemnym piwie; 2/ Zupa na ciemnym chlebie i gęsinie; 3/ Pieczone nogi gęsie z cebulą. Nie zabraknie też klasycznego posiłkudawnego oracza, czyli pieczonych ziemniaków z mlekiem.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza
  • Podlaski posiłek oracza