Okrasa łamie przepisy Odcinek 200 - Wigilijne ryby w nowej odsłonie

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W odcinku wigilijnym Karol Okrasa na prośbę wielu widzów przygotuje kilka ciekawych i nowych propozycjidań rybnych na tę najważniejszą wieczerzę w roku. W tym celu uda się do malowniczego dworku pod Siedlcami, gdzie od ponad 150 lat nieprzerwanie hoduje się ryby. Jednym z powodów wizyty będzie też ciekawe wigilijne danie regionalne, znane tu jako potrzos. To gwarowe określenie wróbla, a oznacza biedniejszą odmianę kutii. W tej potrawie zamiast drogiego maku i bakalii, ubodzy włościanie używali pospolitą kaszę pęczak z warzywamii grzybami, czyli z tym co można było wziąć z ogródka czy lasu. Dziś we dworze kontynuuje się tradycję kuchni opartej na rybach. Z karpia robi się tu pierogi, gulasz, kiełbasę, ale przede wszystkim karpia się wędzi. Wykorzystując lokalne produkty, Karol przygotuje swoje kulinarne propozycje.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie
  • Wigilijne ryby w nowej odsłonie