Okrasa łamie przepisy Odcinek 202 - Zimowe grzybobranie

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa pokaże widzom, że na grzybobranie można się wybrać nie tylko jesienią, ale również zimą. Przeciętny polski grzybiarz zna zaledwie kilkanaście spośród setek rosnących w naszych lasach grzybów jadalnych. A tymczasem zimowa pora oznacza spore szanse na znalezienie takich grzybów jak leśne odmiany boczniaków, płomienicazimowa znaną smakoszom jako grzyby enoki czy ucho bzowe - amatorom chińskiej kuchni znany jako polski grzyb mun. Dodatkowo, zwłaszcza teraz, kiedy zima ma się ku końcowi, można też znaleźć pierwsze, ciekawe w smaku i bogate w składniki odżywcze zielone roślinki jadalne, które urozmaicą wygląd i smak potraw. Na pierwszą wyprawę w zimowy laslepiej jednak wybrać się ze specjalistą od dzikich grzybów i roślin, tak jak to uczyni Karol. Wykorzystując znalezione rośliny i grzyby, Karol przygotuje trzy dania. Pierwsza propozycja to makaron z pesto z dzikichroślin. Druga to ryba z kolorową ciepłą sałatka i grzybami, a trzecia to polędwiczka wieprzowa z grzybami oraz z pureez ziemniaków i kapusty.

Czas trwania:24 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie
  • Zimowe grzybobranie