Okrasa łamie przepisy Odcinek 213 - W tatarskim kociołku

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa zabierze widzów do Kruszynian na Podlasiu. To jeden z ostatnich rejonów, gdzie do dziś żyją polscy Tatarzy. Znajduje się tu meczet i cmentarz muzułmański uznane jako pomnik historii Polski. Bo Tatarzy są w Kruszynianach od ponad 300 lat, od czasów panowania króla Jana III Sobieskiego. Od tego momentu wzięli udział we wszystkich wojnach, dzielnie broniąc Rzeczpospolitej. I choć żenili się z Polkami, wiernie trzymali się swej wiary i tradycji kulinarnych. Jak sami mówią: "Tatar może sobie wziąć za żonę Polkę katoliczkę, to jest jeden warunek - musi ona umieć przyrządzić tatarskie kołduny". A jakie ciekawe przysmaki można znaleźć w tatarskim kociołku? O tym opowie Karol Okrasa. Karol zaprezentuje trzy propozycje, inspirowane tatarską kuchnią: 1/ Baranina duszona z kiszoną kapustą; 2/ Tatarskie kołduny, oczywiście w wedle złamanego przez Karola przepisu. 3/ Tatarska zapiekanka.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku
  • W tatarskim kociołku