Okrasa łamie przepisy Odcinek 222 - Kuchnia pachnąca serem

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol opowiada o niezwykłym wynalazku ludzkości, czyli o serze. Nie wiemy, kto pierwszy zrobił ser, ale pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiemy, że sery i masło jadł król Dawid. Ostatnio znaleziono na Kujawach nad Wisłą pozostałości narzędzia służącego do produkcji sera z okresu neolitu! Niestety, choć Polska jest szóstym światowym producentem serów dojrzewających, to w spożyciu zajmujemy dużo dalszą pozycję. Właśnie dlatego Karol zabierze widzów na zielone łąki Mazur, gdzie krowy pasą się na nieskażonych i obfitujących w soczystą trawę pastwiskach. Karol rozpocznie od porannego udoju, a potem pokaże, jakie potrawy można z serami przygotować. Przedstawi też proces powstawania sera dojrzewającego w pobliskiej mleczarni. Kucharz przygotuje trzy potrawy z serami w roli głównej: pieczone ziemniaki z farszem z sera i grzybów podane z kwaśnym mlekiem, serową tartę z grzybami, a na deser pierogi z sera twarogowego z owocami w maśle.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem
  • Kuchnia pachnąca serem