Okrasa łamie przepisy Odcinek 223 - Zapomniany agrest i porzeczki
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W ciepły wrześniowy dzień Karol Okrasa zabierze widzów na Podlasie. Celem kulinarnej wyprawy będzie przypomnienie widzom owoców dziś bardzo mało używanych w kuchni, czyli agrestu i porzeczek. Kto dziś jada agrest? Czasami można go spotkać w ogródku u babci, czasami na bazarze. A przecież jak sięgniemy do pierwszej polskiej drukowanej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z końca XVII wieku, to okaże się, że agrest stosowany był do wielu dań - zarówno rybnych jak i mięsnych. Może więc warto agrest i porzeczki z powrotem przywrócić polskim potrawom? To idealne zadanie dla naszego kucharza. Karol, wykorzystując agrest i porzeczki przygotuje swoje propozycje. 1/ wątróbka drobiowa w sosie z karmelowego piwa, agrestu i porzeczek, 2/marynowana wołowina z płatkami róż, agrestem i porzeczkami, 3/ łopatka wieprzowa duszona z agrestem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny