Okrasa łamie przepisy Odcinek 235 - Smak suszonych owoców

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Gruczna położonego w dolinie Wisły nieopodal Chełmna. Celem wyprawy jest odtworzona niedawno wedle starych wzorców suszarnia owoców. Dziś dzięki nowoczesnym chłodniom możemy cieszyć sięniemal przez cały rok smakiem świeżych owoców. Zupełnie zapomnieliśmy o czasach, kiedy jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie czy porzeczki, owocujące w obfitości latem i jesienią, trzeba było jakoś przechować na czas zimy i przednówka. Robionowięc dżemy, powidła, marynaty, ale też przede wszystkim suszono owoce. Czasem robiono to w piecach chlebowych, czasem, przy większych sadach funkcjonowały takie jak ta w Grucznie suszarnie. Dziś smak powszechnie stosowanych w dawnej kuchni polskiej suszonych owoców znamy głównie z podawanego podczas Wigilii kompotu z suszu. Niegdyś dodawano je do wielu dań rybnych i mięsnych. I dlatego Karol swoimi propozycjami postara się pokazać, jak mogły smakować. Na początek przyrządzi świeżego pstrąga z rusztu z sosem z suszonych owoców, potem zupę krem z selera i suszonych jabłek, a na koniec żeberka jagnięce duszone w aromatycznym sosie z suszonych owoców i kwasu chlebowego.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców
  • Smak suszonych owoców