Okrasa łamie przepisy Odcinek 236 - Zapomniane potrawy wigilijne
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa opowie o zapomnianych potrawach wigilijnych. Gotowanie rozpocznie od spotkania z profesorem Jarosławem Dumanowskim, znanym badaczem historii polskiej kuchni. Wspólnie opowiedzą o tym, jak zmieniał się kanon dań podawanych podczas tej najważniejszej dla Polaków wieczerzy w roku. Większości z nas wydaje się, że karpia, barszcz z uszkami, grzybową czy pierogi z kapustą i grzybami jemy na Wigilię od dawien dawna. Jeśli jednak sięgniemy do starych książek kucharskich, okaże się, że w niegdysiejszym polskim menu wigilijnym nie mogło zabraknąć szczupaka po litewsku, zupy migdałowej czy zupełnie zapomnianego jarmużu z kasztanami. Któż dziś pamięta o zupie sagowej czy zupie z siemienia konopnego, która przetrwała wyłącznie w niektórych regionach Śląska. Zupełnie zapomniane są też śliziki z mlekiem makowym, danie niemające nic wspólnego ze śledziami, niegdyś popularne na kresach, dziś znane wyłącznie na Litwie. Karol przygotuje kilka propozycji i pokaże, jak te zapomniane potrawy można przystosować do dzisiejszych wymagań kulinarnych. Będzie zupa migdałowa, będą litewskie śliziki, będzie ryba w korzennym, piernikowym sosie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny