Okrasa łamie przepisy Odcinek 236 - Zapomniane potrawy wigilijne

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa opowie o zapomnianych potrawach wigilijnych. Gotowanie rozpocznie od spotkania z profesorem Jarosławem Dumanowskim, znanym badaczem historii polskiej kuchni. Wspólnie opowiedzą o tym, jak zmieniał się kanon dań podawanych podczas tej najważniejszej dla Polaków wieczerzy w roku. Większości z nas wydaje się, że karpia, barszcz z uszkami, grzybową czy pierogi z kapustą i grzybami jemy na Wigilię od dawien dawna. Jeśli jednak sięgniemy do starych książek kucharskich, okaże się, że w niegdysiejszym polskim menu wigilijnym nie mogło zabraknąć szczupaka po litewsku, zupy migdałowej czy zupełnie zapomnianego jarmużu z kasztanami. Któż dziś pamięta o zupie sagowej czy zupie z siemienia konopnego, która przetrwała wyłącznie w niektórych regionach Śląska. Zupełnie zapomniane są też śliziki z mlekiem makowym, danie niemające nic wspólnego ze śledziami, niegdyś popularne na kresach, dziś znane wyłącznie na Litwie. Karol przygotuje kilka propozycji i pokaże, jak te zapomniane potrawy można przystosować do dzisiejszych wymagań kulinarnych. Będzie zupa migdałowa, będą litewskie śliziki, będzie ryba w korzennym, piernikowym sosie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne
  • Zapomniane potrawy wigilijne