- Odcinek 238 : Kuchnia nad Drwęcą

Inne baby wielkanocne, Polska 2024

Multimedia

Streszczenie odcinka

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów nad Drwęcę na Kujawach. Spotka tam pana Witka, który choć zawodowo działa w zupełnie innej branży, to od lat jego największym hobby są szeroko rozumiane kulinaria. Wśród jego znajomych i przyjaciół wielkim uznaniem cieszą się niezwykłe wędliny z dziczyzny, takie jak choćby salami z jelenia czy wędzony schab z dzika ze słoniną. Ale pan Witek wyrabia także doskonałe sery dojrzewające oraz aromatyczne octy owocowe. Karol rozstawi swoje stanowisko nad przepięknie wijącą się pośród lasów rzeką i pokaże, jakie dania można przygotować, wykorzystując produkty, które dostanie od swego gospodarza. Nasz kucharz sięgnie także po jagnięcinę, mięso bardzo cenione przez smakoszy w całej Europie, a także przez naszych przodków. Dziś rzadko spożywane przez współczesnych Polaków, warte jest przypomnienia. Karol pokaże jak zrobić zupę z jagnięcymi pulpetami, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce, doprawioną octem gruszkowym.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×