Okrasa łamie przepisy Odcinek 240 - Ziemniaki, kapusta i kasza
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa opowie o Festiwalu Ziemniaka, który co roku odbywa się w radomskim skansenie. Uczestniczą w nim koła gospodyń wiejskich, zespoły folklorystyczne, które przygotowują dawne potrawy ziemniaczane ze swoich regionów. Tym razem wystąpią panie spod Zwolenia, które pokażą zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. To danie wygrało festiwal, a pochodzi zapewne z czasów, gdy w prostej wiejskiej kuchni królujące do połowy XIX wieku kasze były zastępowane przez ziemniaki. Karol potraktuje zwycięską potrawę jako inspirację i korzystając z podobnych składników przygotuje swoje propozycje. Kucharz pokaże, jak przyrządzić zapiekankę z kapusty, kaszy, ziemniaków i żeberek wieprzowych. Zaprezentuje także siekany befsztyk tatarski z ziemniaczanym chrustem oraz szaszłyki z łososia z ziemniakami i kapustą.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny